Monday, November 17, 2008

Islam sempit ala UMNO

Datuk Dr Hilmi Yahaya (Umno-Teluk Bahang mempersoalkan sama ada Lim - seorang bukan Islam - layak menggunakan ayat al-Quran untuk merujuk kepada urustadbir negeri yang ditadbirnya.

Ulasan.
Kenyataan beliau menunjukkan berapa ceteknya pengetahuan ugama islam atau islam ala UMNO, Alquran untuk umat manusia termasuk orang islam dan kafir. Didalam Alquran ada menyatakan semua manusia termasuk Islam, Kafir, Munafik Fasik, Yahudi, nasrani dan Majusi. Alquan juga menyatakan meyatakan manusia secara umumnya sebanyak 400 kali saperti Albaqarah:21, Albaqarah:44, albaqarah:83 dll.

Wahai sekalian manusia! Beribadatlah kepada Tuhan kamu yang telah menciptakan kamu dan orang-orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu (menjadi orang-orang yang) bertakwa. (albaqarah:21);

Dan demikianlah (sebagaimana Kami telah memimpin kamu ke jalan yang lurus), Kami jadikan kamu (wahai umat Muhammad) satu umat yang pilihan lagi adil, supaya kamu layak menjadi orang yang memberi keterangan kepada umat manusia (tentang yang benar dan yang salah) dan Rasulullah (Muhammad) pula akan menjadi orang yang menerangkan kebenaran perbuatan kamu. (Sebenarnya kiblat kamu ialah Kaabah) dan tiadalah Kami jadikan kiblat yang engkau mengadapnya dahulu itu (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi ujian bagi melahirkan pengetahuan Kami tentang siapakah yang benar-benar mengikut Rasul serta membenarkannya dan siapa pula yang berpaling tadah (berbalik kepada kekufurannya) dan sesungguhnya (soal peralihan arah kiblat) itu adalah amat berat (untuk diterima) kecuali kepada orang-orang yang telah diberikan Allah petunjuk hidayat dan Allah tidak akan menghilangkan (bukti) iman kamu. Sesungguhnya Allah Amat melimpah belas kasihan dan rahmatNya kepada orang-orang (yang beriman). (Albaqarah:143)

No comments:

Post a Comment